תליון המורד זהב

תליון המורד זהב

להביא השראה ולעודד מרידה במוסכמות ולקדם את החיפוש אחר החופש והגשמה עצמית

רוחות המחאה והמהפכה המנשבות בעולם לא פסחו גם עלי כאשר לפני כשבועיים חבר משפחה שהוא גם אספן עתיקות הגיע לביקור בסדנא. הוא הגיע עם מספר מטבעות יהודיים עתיקים ושאל אותי אם יש לי רעיון לתכשיט המבוסס עליהם. לקחתי ממנו מספר מטבעות ואמרתי לו שאני אחשוב על כך. לאחר שנפרדנו התבוננתי באחד המטבעות. הופיעו בו כתובות מטושטשות שחוקות מאלפיים שנים. בצידו האחד הופיע מוטיב של עלה גפן עם כתובת בעברית עתיקה ובצידו השני הופיע מעין כד ומסביבו גם כן כתובת באותיות עבריות קדומות.
מתוך סקרנות לקחתי דף והתחלתי לפענח את הכתובות. לאחר מספר דקות הופיעו על הדף שתי מילים - ”שנת שתיים”. בצידו השני של המטבע הופיעו המילים “חרות לציון".
תוך שניות הבנתי...
זה מטבע מקורי מתקופת המרד היהודי נגד האימפריה הרומית. שנת שתיים היא השנה השנייה למרד נגד הרומאים - שנת 67 לספירה. הכד במרכז המטבע הוא אחד מכלי הקודש של בית המקדש בירושלים - צנצנת המן שנשמרה כזכר לנדידת בני ישראל במדבר.
 המרד כנגד האימפריה פרץ בגלל דיכוי אכזרי ושחיתות שלטונית של השלטון הרומאי כמו גם פילוג בקרב כתות וחלקים שונים בממלכת יהודה. כאשר התבוננתי במטבע לא יכולתי שלא לחשוב על מה שמתרחש כיום במקומות שונים בעולם. מעמד הביניים שבמקומות שונים בעולם הגיע לידי ייאוש כתוצאה מניצול ציני של גופים כלכליים וממשלות. ההתקוממות של מעמד הביניים כנגד הניצול הציני המתמשך של ממשלות וגופים כלכליים חובקי עולם תוביל בסופו של דבר לשינוי. ההזדהות שלי עם כל אותם אלה שנאבקים כנגד אותם תאגידים נובעת מהבנה ברורה שהתחדדה אצלי במהלך השנים שלמעשה מאחורי תחושת החופש שמוענקת לנו במדינות מערביות עומד סוג של שעבוד רצוני. רמת החיים הגבוהה ביחס למאות הקודמות יצרו מצב נח שבו שילמנו את מיסינו וחיינו ברווחה יחסית ובנוחות. הבעיה החלה בעשורים האחרונים בהם ההמונים גילו שרמת ההכנסה שלהם כבר לא מספיקה לרכישת בית ולרמת חיים מספקת. 
ההבנה הראשונה שלי החלה בילדות כאשר כתלמיד במה שנקרא "מערכת החינוך" לא הבנתי מדוע חומר הלימוד זהה לכולם ומורכב ברובו הגדול משינון של אינפורמציה ודיכוי של יצירתיות. המנטרה הקבועה של המורים הייתה "מה תעשה ללא תעודת בגרות?". זה מה שהיה חשוב מבחינת המערכת. לא התפתחות אישית, חשיבה מקורית ויצירתיות אלא חותמת ששיננת חומר שברובו הגדול הוא חסר שימוש לחלוטין עבור התלמיד. רק כעבור שנים הבנתי שהמטרה של המערכת הזו היא להוביל בסופו של דבר את התלמיד להפוך לעוד עובד במערכת הכלכלית המסודרת שיכניס עוד מיסים מהמשכורת שלו למדינה.

המטבע שמופיע בקדמת התליון והטבעת הוא שחזור מדויק שעשיתי של המטבע המקורי. במרכזו מופיעה צנצנת המן ומסביבה מופיעה הכיתוב שנת שתיים. בחלקו האחורי של התליון (ובצדדים של הטבעת) מופיע עץ תמר שהוא הסמל הקדום של ממלכת יהודה ומסביבו הוספתי בעברית עתיקה את הכיתוב "בן-חורין".

התליון והטבעת נועדו להעניק השראה ועידוד למרידה במוסכמות, חיפוש ושאיפה לחופש והגשמה עצמית.